Puupinon suojaaminen

Sadeveden tunkeutuminen pinon sisään estetään kattamalla. Katteeksi käy esimerkiksi maataloudessa käytettävä aumamuovi, kevytpressut tai käytöstä poistetut kattopellit. Katteen tulee olla irti pinosta, jotta ilma pääsee kiertämään sen alla. Kattaminen kannattaa tehdä yleensä jo elokuun alussa muutaman kuivan päivän päätteeksi. Sopiva aika katteen poistolle on maaliskuun loppupuoli, jolloin kevätahava ja aurinko alkavat kuivata puita.

Perinteinen kattamistapa on latoa pinon päälle tiivis ja tasainen puukerros halkaisupinnat ylöspäin. Rakojen kohdalle ladotaan vielä toinen kerros tuohipuoli ylöspäin. Tällainen perinnekate ei estä pinon kastumista kokonaan, mutta pino myös kuivuu nopeasti.

Puuliiterin ilmankierto

Kunnon puuliiteri on tilava ja rakenteeltaan harva – päivän pitäisi paistaa liiteriin. Yleinen virhe uusissa omakotitaloissa on kuitenkin tehdä liiteristä liian tiivis. Ilman tulee päästä kiertämään esteettä pinojen alla, ympärillä ja välissä. Pinon alle ladotaan siten aluspuut myös liiterissä. Tasaisella betonilattialla raon ei tarvitse olla suuri, aluspuiksi kelpaavat esim. perätysten ladottavat pilkkeet. Jos seinäpinta on tasainen, varmistetaan ilmankierto sijoittamalla seinän ja pinon väliin ohuet pystyrangat tai rimat. Maapohjaisissa ulkoliitereissä pätevät samat kuivatusrakoja koskevat ohjeet kuin ulkopinojen rakentamisessa.

Pinojen väliin jätetään rakoa aina, kun se on mahdollista. Ilmankierto on sitä tehokkaampaa, mitä tasaisemmat pinon päät ovat. Riittävästä tuuletuksesta liiterin ja ulkoilman välillä tulee huolehtia, jottei seurauksena ole homeongelma.

Mottinetti-palvelun tarjoavat

Kymenlaakson Sähkö
Pohjois-Karjalan Sähkö
Lumme Energia